Jop Vissers Vorstenbosch - Monument voor het digitaal falen

project 2018

De Bibliotheek Neude
Kunstwerken

Het Boellaardfonds steunde tweemaal de totstandkoming van beeldende kunst in het nieuwe onderkomen van De Bibliotheek Utrecht aan het Neude

Het voormalige postkantoor op de Neude in Utrecht, een iconisch monumentaal pand, heeft sinds het voorjaar van 2020 een nieuwe functie, die van Bibliotheek. Maar wat voor een Bibliotheek. Hier bruist het informatieve en culturele hart van Utrecht. De Bibliotheek is niet alleen een plek ​waar je boeken kunt lenen​. Het is steeds meer een plek waar je wilt ​zijn​. Een plek voor ontmoeting en debat, om te studeren of te werken, voor kennismaken met cultuur.

Kennis laten maken met kunst en cultuur is een van de vijf wettelijke taken van de bibliotheek. Dat doet de Bibliotheek Utrecht op verschillende manieren, bijvoorbeeld door het programmeren van film, theater, dans en muziek. En door ruimte te bieden aan beeldende kunst, zowel met tijdelijke exposities als met permanente kunstwerken. Inmiddels zijn dat al vier werken van vier Utrechtse kunstenaars, zowel (inter)nationaal als aanstormend talent: Jan Willem Deiman, Frank Halmans, Daan Paans en Jop Vissers Vorstenbosch.

Het Boellaardfonds droeg 2.500 euro bij aan de fase van de schetsontwerpen en in een vervolg nog eens 10.000 euro aan de realisatie van één van de kunstwerken. Het betrof het werk: ‘Monument voor het digitaal falen’ van Jop Vissers Vorstenbosch. Het ledlicht van dit lichtsculptuur van vijf bij vijf meter schijnt telkens anders door de lamellen en de beschilderde lagen plexiglas. Vissers Vorstenbosch (1986) stelt zo de vraag hoe om te gaan met de informatie uit de digitale wereld. En hoe tussen die ruis focus en nieuwe inzichten te vinden.

Een zesjarige bezoeker zei dat hij ‘de regenboogramen het allermooiste vond’ in de bibliotheek.

De foto’s van dit kunstwerk zijn gemaakt door Han Ernest. Hij volgde ook de totstandkoming van dit werk.

Jop Vissers Vorstenbosch
Jop Vissers Vorstenbosch
Jop Vissers Vorstenbosch
Jop Vissers Vorstenbosch
Frank Halmans
Frank Halmans

Boekenhuis – Frank Halmans

De dichtregel ‘Alleen in mijn boeken kan ik wonen’ van Jan Jacob Slauerhoff was voor Frank Halmans (1963) de inspiratiebron voor dit enorme boekenhuis. Een 4.40 meter hoog speelhuis waarvan de wanden uit boekenplanken met hangende boeken bestaan. En natuurlijk kun je er lekker in lezen.

Podium voor Nijntje

Halmans maakte ook het podium waar Nijntje op staat. Hij liet zich daarbij inspireren door het schilderij ‘St-Hiëronimus in zijn studievertrek’ dat Antonello da Messina ‘St-Hiëronimus in 1460 schilderde. Het beeld van Nijntje, beschilderd door Charlotte Dematons, was al in het bezit van de Bibliotheek Utrecht die haar een echt podium wilde geven.

What we hear when we read – Jan Willem Deiman

Deze tweehonderd hangende sculpturen zijn geïnspireerd op het Fenicisch alfabet. De lange verticale lijnen van de tekens en symbolen benadrukken de hoogte van het gebouw. Het alfabet is natuurlijk verbonden aan taal. Deiman (1986) nodigt je uit om te ontdekken waar de vormen voor staan. Te vinden op vier verschillende plekken.

Lion-Man – Daan Paans

De hybride leeuwenmens is van alle tijden en culturen. Paans (1985) gebruikte de oudste uit Zuid-Duitsland als zijn inspiratiebron. Hij fotografeerde de vindplaats, creëerde een nieuwe 3D-variant en bundelde afbeeldingen van andere leeuwenmensen in een boek. Zo zet hij ons aan het denken.

doe een projectaanvraag