Projecten 2021

Het Boellaardfonds steunde uiteenlopende projecten het afgelopen jaar. Onderstaand een overzicht.

‘Monument voor het digitaal falen’, Job Vissers Vorstenbosch

Bibliotheek Utrecht

Een late facturering van een al eerder gehonoreerd verzoek van Bibliotheek Utrecht bereikte ons in 2021. Al in 2018 hebben we steun toegezegd aan het project “Monument voor het digitaal falen” van Jop Vissers Vorstenbosch met € 10.000. De lichtsculptuur reageert op iedere voorbijganger en op de ruimte en verbeeldt de eindeloze hoeveelheid informatie uit de digitale wereld. 

Kunstliefde

Het genootschap Kunstliefde kreeg een bijdrage van € 10.000. Het uitgangspunt hierbij is geweest dat Kunstliefde tentoonstellingen organiseert met en voor haar leden: kunstenaars in de stad en regio Utrecht en jong afgestudeerden van de HKU. Doel van de tentoonstellingen was/is onder andere het verdiepen van het kunstenaarschap, het bevorderen van de verkoop van kunst (en daardoor inkomen) en presenteren van kunst aan een groter (Utrechts) publiek. De tentoonstellingen worden meestal ondersteund door podiumavonden.

Stichting Utrechtse Aarde

Aan de tentoonstelling ‘Overtuigen’ van Stichting Utrechtse Aarde verleende het Boellaardfonds een bijdrage van € 1.000. De tentoonstelling vond plaats in de Utrechtse Janskerk en sloot aan bij het Festival Oude Muziek. Twaalf keramiekkunstenaars brachten een ode aan dit festival en voegden met hun creatieve bijdragen een bijzonder accent toe.

Hollow Land

Stichting Rise Events is een stichting die creatieve makers uit allerlei disciplines samenbrengt: van scenarioschrijvers tot beeldend kunstenaars, kostuum-, game- of decorontwerpers. Makers uit verschillende disciplines hebben elkaar gevonden in Hollow Land, een transmediaal project waarbij men de impact onderzoekt van ons Nederlandse koloniale verleden op verhaalculturen over de hele wereld. Het Boellaardfonds steunt dit project met € 2.500. De uitvoering vindt plaats in 2022.

Singelkunst

Stichting Singelkunst is een relatief nieuw initiatief uit Woerden dat zich, zoals de naam al aangeeft, langs de historische singels van Woerden zal ontvouwen. Dit gratis openlucht evenement toont 25 grote kunstwerken op, in en langs de singels. Het vond plaats in het voorjaar van 2022. Het Boellaardfonds steunde dit initiatief met een bijdrage van   € 2.500.

De Grote Kunstshow

Met de steun aan De Grote Kunstshow – een bijdrage van  € 2.500 – sprak het fonds het vertrouwen uit in een vernieuwende manier om kunst op theatrale manier voor het voetlicht te brengen. In dit initiatief van cultureel ondernemer Johan Idema krijgt de bezoeker tijdens een anderhalf uur durende show kunstwerken één voor één voorgeschoteld op een theaterpodium. In theatrale scenes die verrassen, vermaken en tot denken aanzetten, en waarin de kunstwerken zich voor het publiek ontvouwen. Zo zet De Grote Kunstshow het klassieke museum model op zijn kop. De Vlaamse theatermaker Lucas de Man, bekend van AVROTROS’ Kunstuur, is presentator van de Kunstshow. Hij betrekt het publiek en prikkelt hen met onverwachte gedachten.    

Script of the City

Met deze aanvraag vroeg Stichting Creatief Initiatief financiële steun voor een uniek project: de ontwikkeling van de publieke sculptuur Script of the City, door Utrechtse kunstenaar Cecilia Rebergen. Dit indrukwekkende eenmalige project, een grootschalige sculptuur die speciaal gemaakt zal worden voor een locatie op de Croeselaan in Utrecht, wordt daar een jaar lang getoond aan een groot publiek. Dit project werd ondersteund met een bijdrage van € 2.500.

Gathered Self, Moving Gallery

De groepstentoonstelling ‘Gathered Self’ toonde nieuwe werken van vijf kunstenaars uit Nederland en Australië, en werd van 14 mei t/m 13 juni 2021 gehouden in Moving Gallery in Utrecht. In de tentoonstelling deden de kunstenaars onderzoek naar hoe wij als mensen een relatie vormen met ons zelf aan de hand van onze omgeving en door het verzamelen van objecten. De werken van Lisette van Hoogenhuyze, Yasmina Ajbilou, Iriée Zamblé, Georgia Biggs en Chase Middleton gaven vorm aan dit proces van verzamelen. De bijdrage bedroeg € 2.000.

Stichting Parmando

Dit betreft een toezegging uit 2018 voor het filmproject Utrechtse Architecten. 

Vier vooraanstaande architecten uit Utrecht worden geportretteerd in een serie van 4 afleveringen in samenwerking met RTV Utrecht en internetzender Parmando. Door omstandigheden had het project vertraging opgelopen. De bijdrage bedroeg € 2.500

LAB 264

Dit betreft een bijdrage aan Stichting Steltman in het ontwikkelen van een drietal workshops op het gebied van digitale media. Oprichter Frank Koolen beoogt een brug te slaan tussen educatie en hedendaagse kunst. Drie regionale digitale media kunstenaars werden uitgenodigd een lessenpakket te maken gebaseerd op hun eigen werk. De wijze van kennisoverdracht – een nieuwe vorm van onderwijs – en de nieuwe kansen die het project bood aan jonge kunstenaars stonden centraal voor het toekennen van onze bijdrage van € 1.500.

doe een projectaanvraag