Frank Halmans – Burned clocks

De Boellaardprijs

Het Boellaardfonds is in 1872 opgericht uit de nalatenschap van Margaretha Boellaard.

De Boellaardprijs bestaat sinds 1984.
De prijs wordt tweejaarlijks uitgereikt aan een beeldend kunstenaar van tenminste 50 jaar met een Utrechtse achtergrond.

De prijs bestaat uit een toelage van 10.000 euro en een expositie in de centrale hal van de Bibliotheek Utrecht aan het Neude.

De expositie draagt bij aan kennisoverdracht en inspiratie op de jonge generatie kunstenaars. 

De prijs wordt sinds 2013 tweejaarlijks uitgekeerd, en is een erkenning voor een in Utrecht (stad of provincie) woonachtige of werkende kunstenaar van 50 jaar of ouder. In de beoordeling van de prijs wordt, naast het volwassen en originele vakmanschap van de kunstenaar, ook rekening gehouden met diens voorbeeldfunctie voor een jongere generatie kunstenaars.

De Boellaardprijs bestaat uit een geldbedrag van 10.000 euro en een tentoonstelling in de nieuwe Bibliotheek Utrecht aan het Neude. In de tentoonstelling (totstandkoming of gedurende de looptijd) speelt de ontmoeting, c.q. de overdracht van ervaring, met jongere kunstenaars een rol.

Boellaardprijs 2020

Schilder en tekenaar Paul Klemann wint de Boellaardprijs 2020. De Boellaardprijs geldt als een oeuvre award voor kunstenaars met Utrechtse roots van 50 jaar of ouder. Paul Klemann kreeg de prijs – een cheque ter waarde van 10.000 euro – overhandigd door bestuurslid Agnes Jongerius en de juryleden Erik Mattijssen en Anne van der Zwaag. Juryvoorzitter Marcel Gieling moest vanwege gezondheidsredenen verstek laten gaan.

v.l.n.r. Jan Banning met een bijzondere waardering, Bestuurslid Agnes Jongerius en winnaar van de Boellaardprijs 2020 Paul Klemann

De jury roemde het werk van Paul Klemann die in 1993 doorbrak met zijn Droomtekeningen. 

‘Wat Paul Klemann tekent kun je niet bedenken, dat kan je alleen maar dromen! Zijn kunstenaarsloopbaan begon aarzelend maar na het winnen van de prestigieuze Prix de Rome voor de tekenkunst komt zijn carrière in een stroomversnelling en lijkt alle onzekerheid verdwenen. Pas in het begin van de jaren negentig begint hij consequent zijn dromen te visualiseren. Nu toont hij zijn vakmanschap al decennia op een geheel unieke wijze. Nachtelijke droombeelden vertaalt hij met kleurpotlood naar tekeningen en recentelijk ook in olieverfschilderijen. Ze tonen absurdistische taferelen in een surrealistische setting, vaak onverklaarbaar zoals dromen kunnen zijn’, aldus de jury.

In een interview met gespreksleider Jeroen Wielaert vertelt Paul Klemann ‘deze prijs zorgt ervoor dat ik kan doorgaan. Het tekenen is een enorm proces, soms voelt het als de hel maar het is ook weer een groot geluk als het lukt.’ De 60-jarige winnaar zegt nog lang door te gaan met tekenen. 
‘Ik ga door tot mijn dood, nog minstens 20 jaar, dat is mijn planning.’ In 2021 keert Paul Klemann terug in Bibliotheek Neude met een tentoonstelling, momenteel is zijn werk te bewonderen in de Utrechtse manifestatie UtrechtDownUnder in de voormalige bibliotheek aan de Oudegracht en in Galerie Niek Waterbolk in de Schoutenstraat.

Ook fotograaf Jan Banning viel in de prijzen en kreeg als een bijzondere waardering voor zijn oeuvre een prijs ter waarde van 2.500 euro toegekend.

Bekijk de atelierbezoeken:

Genomineerde 2020 kunstenaar Jan Banning

Winnaar 2020 kunstenaar Paul Klemann

Boellaardprijs 2015

In de kapel van het voormalige gevangeniscomplex aan het Wolvenplein werd op vrijdagavond 8 mei 2015 tijdens de kunstmanifestatie UtrechtDownUnder – ‘Onder Controle’ – georganiseerd door Kunstliefde, tijdens een drukbezochte avondopenstelling de winnaar van de editie 2015 bekend gemaakt. Het werk van de winnaars uit 2013 in de kapel en in de afzonderlijke cellen van het complex vormde een boeiend decor voor de editie 2015. De organisatie van de expositie en de prijsuitreiking waren in handen van Kunstliefde.

De jury bestond uit Edwin Jacobs (directeur Centraal Museum), kunsthistorica Ella van Zanten en kunstadviseur Ella Derksen. Onder leiding van dagvoorzitter, journaliste Tessel Blok gaven de juryleden toelichting op de genomineerde kunstenaars en benoemden ze de bijzondere kwaliteiten van het werk van deze finalisten: Kars Persoon, Harmen Brethouwer, Paul Klemann, Hans van Lunteren, TejoRemy/Rene Veenhuizen, Mary Waters en Halina Zalewska.

De Boellaardprijs 2015 ging naar het kunstenaarsduo Remy/Veenhuizen.

Juryvoorzitter Edwin Jacobs lichtte de keuze van de jury toe en bestuurslid Agnes Jongerius reikte de prijzen uit.

Juryrapport 2015

doe een projectaanvraag