Ruud Kuijer - Waterwerk Utrecht

project 2019

Ruud Kuijer
Over Sculptuur

Het Boellaardfonds steunde de totstandkoming van Over Sculptuur van Ruud Kuijer met 2.500 euro

De beeldhouwer Ruud Kuijer staat bekend om zijn abstracte sculpturen gemaakt van alledaagse materialen als hout, beton, ijzer, touw en draadstang. Zijn project Waterwerken, een reeks van zeven grote sculpturen langs het Amsterdam-Rijnkanaal in Utrecht, trekt veel aandacht. Kuijers werk is betrokken bij tal van hedendaagse beeldententoonstellingen, privé- en museumcollecties en projecten wereldwijd.

Na zijn studie van 1981 tot 1984 aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving in ‘s-Hertogenbosch en een postacademische studie van 1984 tot 1986 aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht vestigde Kuijer zich in Utrecht. Als beeldhouwer werd Kuijer in 1986 bekend met zijn abstracte sculpturen, waarin hij vaak herkenbare vormen verwerkt. Aanvankelijk gebruikte Kuijer materialen als ijzer, draadeind, tapijt, touw, hout en beton. In de periode 2002-2014 werkt hij voornamelijk met beton. De laatste jaren speelt ook het materiaal ijzer weer een grote rol. Naast zijn werk is Kuijer actief als docent. Hij gaf van 1992 tot 1997 les aan de Academie in Den Bosch en van 2007 tot 2008 aan de Academie der Kunsten in Berlijn.

Waterwerk 4
Sculptuur nr. 109

Ruud Kuijer ‘Over Sculptuur’

Notities van een maker en beschouwer
Auteur: Ruud Kuijer

In deze toegankelijke verzameling teksten over sculptuur benadert beeldhouwer Ruud Kuijer (1959) zijn vak met steeds een ander perspectief, maar altijd met hetzelfde doel: om te komen tot de kern van wat sculptuur is. Kuijer is geïnteresseerd in de tradities van de beeldhouwkunst, maar heeft vooral het voortdurende verlangen de grenzen ervan te overschrijden en nieuwe combinaties te maken. Kuijer werd bekend met zijn abstracte sculpturen, waarin hij vaak herkenbare vormen verwerkt.

De stukken gaan over lichamelijkheid en abstractie, massa en volume, zwaartekracht en de relatie tot de vloer. Ze zijn zonder omhaal van woorden geschreven en daardoor zeer leesbaar en toegankelijk, terwijl ze tegelijkertijd een blik bieden op de fundamenten van het vak. Kuijer schreef deze teksten om inzicht te krijgen, ‘om te begrijpen en te duiden wat zich onder mijn handen voltrok.’ Met deze kleine bundel krijgt de lezer die inzichten nu ook helder en leesbaar aangereikt.

ruudkuijer.nl >

doe een projectaanvraag