Couzijn Leeuwen - Wit terrarium

winnaar 2013

Couzijn van Leeuwen

Beeldend kunstenaar Couzijn van Leeuwen (1959) werkte de laatste jaren uitsluitend met karton. Hij overleed in 2019 op 60-jarige leeftijd. Werk van Couzijn van Leeuwen bevindt zich in tal van collecties in binnen en buitenland.

Uit het juryrapport:
‘Hij knipt, plakt en niet karton aaneen tot onbruikbare kasten, paddenstoelen, vloerbedekking, vogels, vissen en planten.
Couzijn van Leeuwen bevindt zich in een wervelend scheppingsproces, waarbij het lijkt of het ene ding uit de vorige voort stroomt, zonder enige restrictie of schijnbare voorkeur. Een werkwijze die kan leiden tot briljante resultaten.’

Hierbij merkt de kunstenaar zelf op ‘dat het elke dag een uitdaging is om zo direct en eenvoudig mogelijk te werken, en alles te laten zien zodat het verschijnen en het voorbijgaan van de dingen niet onopgemerkt zal blijven’.

Overdracht op de jongere generatie kunstenaars
Couzijn van Leeuwen wil zitting nemen in een panel waarbij hij tekst en uitleg geeft over de beroepspraktijk van de kunstenaar en wat je na je het afronden van de kunstacademie kan verwachten. In een presentatie of lezing wil hij in woord en beeld antwoord geven op vragen die er op dat moment leven bij een aankomende generatie kunstenaars. Maar hij wil vooral het plezier en de vele mogelijkheden doorgeven om een zinvol leven in te richten als kunstenaar.

Kerststal
Stokkenkop
Mister Motley
Zelfportret als Captain Braveheart

doe een projectaanvraag